Влизане на пазара в Румъния

PHOENIX придобива водещ търговец на едро Farmexim и националната аптечна верига Help Net

Манхайм (Германия), 20 април 2018 г. – Групата PHOENIX разширява географското си присъствие, като се присъединява към румънския пазар. Водещият европейски доставчик на здравни услуги е подписал договор за покупка на фармацевтичния търговец на едро Farmexim S.A. и националната аптечна верига Help Net Farma S.A. Придобиването е предмет на антитръстово одобрение.

„Румънският здравен сектор се развива динамично. Придобиването ни проправя път да обслужваме този растежен пазар, който досега беше бяло петно за нас „, каза Оливър Виндхолц, главен изпълнителен директор на PHOENIX Pharma SE. Farmexim и Help Net са едни от големите играчи във фармацевтичния бизнес на едро и дребно в Румъния. Това отговаря на подхода на PHOENIX да бъде интегриран доставчик на здравни услуги. „Корпоративната култура на Farmexim и Help Net е съвместима с нашата. Ние сме твърдо убедени, че с този силен мениджърски екип ще успеем да развием бъдещия бизнес „, обясни Виндхолц.

Основана през 1990 г. от Овидиу Булук, Farmexim е първата частна компания за внос и дистрибуция на фармацевтични продукти в Румъния. Базиран в Букурещ, водещият фармацевтичен търговец на едро има около 800 служители. През 2016 г. продажбите са над 400 млн. евро. Десетте национални дистрибуторски центъра доставят на приблизително 3 900 клиенти – предимно аптеки и болници. Help Net Farma притежава и управлява аптечната верига Help Net. Търговецът на дребно е сред петте най-големи аптечни вериги в Румъния с мрежа от приблизително 220 аптеки в цялата страна. Приблизително 1 600 служители предлагат висококачествени услуги на пациентите и надеждна доставка на лекарства до повече от 2,5 милиона клиенти.

„Убеден съм, че като семеен бизнес и водещ европейски доставчик на здравни услуги, PHOENIX ще продължи успеха и популярността на Farmexim и Help Net“, заяви мажоритарният акционер Овидиу Булук, който подписа договора. Той заяви, че настоящият мениджмънт на двете компании ще продължи да работи заедно с новия собственик, осигурявайки проспериращо развитие на бизнеса за Farmexim и Help Net. „Прехвърлянето на бизнеса от семейство в семейство е от голямо значение, защото никой не може да разбере стойността на нещо, изградено от нулата, така, както някой, който е извървял този път“, заключи Булук.