Проф. Асен Балтов: Фармацевтичните продукти правят големия проблем в здравната система

„Тази година ще се види, че е достигнат праг на насищане и че в болничната помощ са отпуснати толкова парични средства от НЗОК, че болниците вероятно няма да могат да изпълнят лимитите си. За първи път системата в болнична помощ няма да излезе на дефицит“. Това каза директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов вчера пред БНТ по повод допълните средства отделени от правителството и от резерва на НЗОК за болнична помощ.

По повод твърдението, че системата е „каца без дъно“ и парите, които се „наливат“ в нея, са източвани, проф. Балтов каза, че ако се говори за източване, трябва да се насочим към другата голяма група – тази на фармацевтичните продукти.

„Всъщност там е големият проблем в момента и там е пробива в системата. Знаете, че всяка години излизат нови медикаменти, които никак не са евтини, а ние искаме винаги да сме в крак с най-новото и най-модерното, но понякога най-модерното е прекалено скъпо и не можем да си го позволим. Това е проблема в момента“, каза проф. Балтов.

По думите му болниците са достигнали това, което е необходимо, от тук нататък само може да се повишава качеството, защото количеството вече няма да е от значение. „Усещането за финансови проблеми в системата идва от промяната на стандартите на лечение. Искаме да живеем по-добре, лечението да бъде еднодневна хирургия и след това да се връщаме максимално бързо на работните си места. Това струва много пари. Една иновативна техника и въвеждането й в една болница изисква огромен ресурс“, каза още директорът на „Пирогов“.

Проф. Балтов обаче подчерта, че в България има прекалено много болници. „400 болници на 7 млн. население мисля, че е прекалено много. Няма как да събереш този ресурс на едно място, след като си го разпилял в 400 болници. Германия в момента затваря около 100 болници, които не са ефективни. Ние не говорим за закриване, говорим за ново разпределение. Да имат различни възможности, на различно ниво“, каза той.

Според него проблемът с липсващите специалисти по места пък може да бъде решен чрез мобилни екипи от специалисти и от телемедицината. „Ние имаме една инициатива – „Детско здраве Пирогов“, обикаляме градовете и правим безплатни специализирани профилактични прегледи. За 7 години над 10 500 деца са минали на такива прегледи и нашата най-нова идея – мрежа от болници, които ще са обединени чрез телемедицина като „Пирогов“ ще е колцентър и по всяко време на денонощието ще можем да даваме необходимата консултация, така че да заместим по някакъв начин липсата на тези специалисти. Досега сме обиколили 15 населени места и областни болници и смятаме, че тази идея ще има добро развитие“, каза проф. Балтов.

Той подчерта и развитието на „Пирогов“. „През последните две години много неща в „Пирогов“ се обновиха. Прави се Клиниката по изгаряния, която ще е в изцяло нова сграда и на есен ще бъде открита. Детските клиники по хирургия също са напълно обновени. Нещата се случват, но се иска време“, каза проф. Асен Балтов.

Източник и снимка: 13.05.2019, zdrave.net
Линк към новината тук
ФЬОНИКС Фарма не се ангажира с цитираните мнения и коментари!