Прессъобщение: Клинично изпитване с GeloMyrtol® forte при пациенти с COVID-19

Hohenlockstedt, 19 януари 2021 – Германската фармацевтична компания Pohl-Boskamp обяви, че е започнала клиничната част на проучването COVARI. Включен е първият пациент с COVID-19. Това проучване ще оцени ELOM-080, активното вещество на лекарството за дихателни пътища GeloMyrtol® forte, като допълнителен компонент в терапията за пациенти с COVID-19. Резултатите от проучването могат да бъдат от голямо значение за лечение на пациенти в домашни условия.

Медицинската наука знае за коронавирусите от много години, тъй като те са идентифицирани от средата на 60-те години. Досега е доказано, че инфекциите на дихателните пътища, причинени от известни коронавируси, се лекуват много добре с установени лекарства. Фармацевтичната компания Pohl-Boskamp сега започва многоцентрово, плацебо – контролирано проучване в Германия, в което ще участват няколко университетски болници.

Проучването COVARI трябва да отговори на въпроса дали употребата на ELOM-080 при пациенти, заразени с новия коронавирус (SARS-CoV-2), може да подобри прогресията на заболяването. Прогресията ще бъде изследвана при тежко болни пациенти с COVID-19, които са кислородозависими и се лекуват в интензивните структури в болниците.

В момента пациентите, хоспитализирани с COVID-19, се лекуват предимно с антивирусното лекарство ремдесивир и противовъзпалителното лекарство дексаметазон. В допълнение към тази терапия, трябва да се провери дали прогресията на заболяването може да бъде подобрена и да се ускори възстановяването с помощта на лекарства, които подпомагат самопочистващите механизми на дихателната система.

Мариан Боскамп, главен изпълнителен директор на компанията, заяви: „Проучването COVARI ще направи оценка на дестилата ELOM-080, който от години е единственото растително лекарство, препоръчано в медицинските гайдлайни за лечение на бронхит и на синузит.“ Този фитотерапевтичен продукт подобрява естествените защитни и прочистващи механизми на организма в долните дихателни пътища. Активността на респираторните реснички е значително повишена (секретомоторен ефект) и секретът се разрежда (мукосекретолитичен ефект), което позволява по-бързо отстраняване на храчките, съдържащи бактериите и вирусите.

Все още остава въпросът как пациентите с COVID-19 могат да бъдат лекувани най-добре, особено предвид факта, че дори пациенти с леки симптоми могат да претърпят дългосрочни увреждания от коронавируса. „Докато учените са се фокусирали върху разработването на ваксина или антивирусна терапия, лечението на пациенти с COVID-19 представлява предизвикателства за медицината като цяло. Надяваме се, че резултатите от проучването с GeloMyrtol® forte ще могат да осигурят на лекари и пациенти допълнителна възможност за лечение и вярваме, че скоро ще имаме тези резултати „, заключи Мариан Боскамп.

За Pohl-Boskamp

  1. Pohl-Boskamp GmbH & Co. KG е със седалище в Hohenlockstedt, в Schleswig-Holstein, Германия. Pohl-Boskamp произвежда висококачествени лекарства и медицински изделия за лечение на остри и хронични заболявания. В България компанията е представена от брандове като GeloMyrtol® forte и Myrtol®, GeloRevoice®, NYDA® и Nitronal®.

ФЬОНИКС Фарма е ексклузивен представител на Pohl-Boskamp в България.