Пациенти правят сайт за липсващи животоспасяващи лекарства

Интернет сайт, в който ще бъдат събирани сигнали за липсващи по аптеките животоспасяващи лекарства, ще бъде пуснат до два месеца. Той ще бъде изработен от пациентски организации и ще бъде от полза и за Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ). Сигналите, постъпили на сайта, ще бъдат обработвани и изпращани до агенцията.

Това съобщи за БНР председателят на сдружение „Хипофиза” и председател на Сдружение за развитие на българското здравеопазване Ваня Добрева. Причината е, че от година хората, които се нуждаят от животоподдържащи медикаменти, не могат да си ги набавят редовно от българските аптеки. „Така ще има граждански контрол върху ситуацията, т.е. пациентите ще контролират институциите дали си вършат работата“, каза Добрева след среща с ИАЛ.

„Изпълнителната агенция по лекарствата има форма за подаване на сигнали, с която всички биха могли да изпратят сигнали на Агенцията, но нашият опит досега показва, че понякога те не се входират, не се получава адекватна реакция. И за това бихме искали ние да контролираме това, което се случва. Това, което чухме от тях е, че нормативната уредба още не им позволява да действат. Все още се очаква нотификацията от ЕК на промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Това ще се случи до два-три месеца, което е твърде дълъг период, а все пак не сме първата държава, която създава ограничителни режими, напротив – почти всички имат такива. Ние ще сезираме отново ЕК, за да се случи по-бързо това.

След нотификацията законът трябва да бъде приет от НС, след което в срок от четири месеца ИАЛ трябва да изготви информационната система.

„Една от целите на сайта, който ние ще пуснем в Интернет, е да има постоянно информация кои лекарства липсват в страната. Разбира се, личните данни на пациентите ще бъдат защитени и тази информация ще се публикува само, ако самият пациент го позволи. Това, което редовно ще изнасяме като статистика обаче, е в кои градове кои лекарства липсват“, каза Добрева.

Източник: 31.05.2018, zdrave.net
ФЬОНИКС Фарма не се ангажира с цитираните мнения и коментари!
Снимка: Internet