Няма причина аптеки да събират лични данни за лекарства по НЗОК

Венцислав Караджов:
Болниците също се застраховат излишно с изискването пациентът да подпише декларация, че предоставя личните си данни

На 25 май влезе в сила новият европейски регламент за защита на личните данни GDPR (General Data Protection Regulation), който важи за всички граждани на Европейския съюз, и това създаде редица проблеми на институциите, които трябва да го прилагат. Заради регламента болница е изискала от пациент от провинцията да дойде в София, за да си запише час при лекар специалист, така че да може да подпише и декларация, че предоставя личните си данни, а втори път да дойде вече за същинския преглед. Аптеките пък изискват подписване на декларация при отпускане на всяко едно лекарство, частично или напълно платено от НЗОК.

„Става въпрос за презастраховане. Това се прави от незнание. Няма защо за едно записване по телефон за уговорен ден и час от физическо лице да се изисква то да дойде и да го направи на място, камо ли пък да се съберат лични данни от него. Става дума за определено физическо лице, което си дава двете имена и желае да се запише при определен лекар. Аз не виждам тук обработване на лични данни в такива обеми, които да навредят на физическото лице, в случай, че то ги предостави на болницата“, каза пред БНР Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) и зам.-председател на Европейския комитет за защита на личните данни.

По думите му изискването на много от аптеките също е практика, която се е появила в резултат на непознаване на правилата за обработване на лични данни. „Всеки, който си купува или получава частично или напълно платени лекарства по Здравна каса, има здравна книжка с определен номер. Записването на номера на здравната книжка, съответно идентифицирането на лицето чрез предоставяната от него лична карта е напълно достатъчно”, обясни Караджов.

Лекарствата в случая биха могли да се вземат от упълномощено лице, тъй като пациентите често не могат сами да се обслужват, допълни още той.

„Страшно много се затруднихме, защото се иска изцяло да пренастроим организацията на работа, защото ние предаваме информацията към НЗОК, към министерството, а данните за здравословното състояние на хората са чувствителна информация, която още по-жестоко трябва да се съхранява и да се пази от злонамерени действия“, коментира въвеждането на регламента пред „Дарик“ д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници в България.

Източник: 28.05.2018, zdrave.net
ФЬОНИКС Фарма не се ангажира с цитираните мнения и коментари!
Снимка: Internet