Най-големият фармацевтичен логистичен център на Скандинавия отвори врати

Манхайм / Коге, Дания, 08 ноември 2019 г. – Nomeco, датското подразделение на групата PHOENIX, откри най-големия логистичен център за фармацевтични и здравни продукти в скандинавските страни. „На стойност около 80 милиона евро, това е най-голямата единична инвестиция в инфраструктурата на групата PHOENIX. Това подчертава позицията ни в европейската фармацевтична логистика“, заяви членът на борда на групата PHOENIX Франк Гросе-Натроп при откриването в Коге, Дания.

След три години строителство, здравният логистичен склад и дистрибуционен център е завършен и впечатлява с многото си качества: сградата от 25 000 квадратни метра е с големината на три футболни игрища и разполага с напълно автоматизиран склад. С височина от 30 метра, той предлага повече от 55 000 палетоместа. Благодарение на високата степен на автоматизация могат да се преместват до 1000 палети на час. Въз основа на историята на поръчките, алгоритмите определят най-доброто възможно място за съхранение на всеки продукт, за да се осигури най-висока ефективност при входящите и изходящите процеси.

„Основните аспекти на изграждането на нашия логистичен център бяха ефективността, качеството и сигурността. В индустрията, в която надеждността на доставките върви ръка за ръка с безопасността на пациента, това е от решаващо значение. С новия логистичен център в Коге, ние продължаваме да оптимизираме веригата на доставки и да предоставяме лекарства на пациентите още по-бързо“, каза Хенрик Кааструп, управляващ директор на Nomeco. Географски, Дания и Коге, намиращите се на юг от Копенхаген, са идеалното място за кратки разстояния до цяла Северна Европа. В Скандинавия групата PHOENIX присъства с аптечната верига Apotek1 в Норвегия, Финландия и Швеция, а в прибалтийските страни с фармацевтичния търговец на едро Tamro. PHOENIX управлява и аптеките BENU в прибалтийските страни.

През последните години фармацевтичната индустрия постепенно възлага на външни изпълнители логистични и дистрибуторски услуги и се концентрира върху основната си дейност. Nomeco очевидно улавя това търсене, тъй като броят на клиентите и обемът на обслужване значително се увеличи през последните години. Новият дистрибуционен център ще направи компанията още по-силен външен партньор за индустрията в здравеопазването.

„Разработвайки концепцията, ние разчитахме на 30-годишен опит като лидер на пазара във фармацевтичната логистика. Оттук нататък, логистичният център с кратките си срокове за доставка ще подсили веригата на доставки в цяла Северна Европа“, заключи Гросе-Натроп.