Мисия: европейско ниво на обслужване и грижа за здравето

BrandVoice интервю за списание Forbes

Г-н Колев, ФЬОНИКС Фарма е позната във фармацевтичните среди като интегриран доставчик на здравни услуги. Какво точно означава това?

ФЬОНИКС Фарма е компания с 27 години присъствие на българския фармацевтичен пазар. За това време сме натрупали много опит, знания и умения, които ни превръщат в много повече от дистрибутор на фармацевтични продукти.

Като интегриран доставчик на здравни услуги ние предлагаме пълна гама от услуги с добавена стойност, различни от доставката на лекарства. Предлагаме пълен спектър от услуги, развивани от висококвалифицирани специалисти в компанията. Ексклузивно представителство на водещи чуждестранни производители на българския пазар, обслужване на 3 000 аптеки и 250 болници, портфолио с над 12 000 продукта, специализиран здравен софтуер, контакт център за обслужване на клиенти, преддистрибуция на продукти, партньорство с водещи производители на медицински изделия, програма за лоялност за аптеки, са само част от услугите, които предлагаме.

Тези дейности затварят кръга от услуги и обслужват нуждите и интересите на всички по веригата – производители, доставчици, партньори и крайни клиенти.

Като важна част от системата на здравеопазването вие полагате грижи, както за своите клиенти – аптеки и болници, така и за крайните клиенти на тези заведения. Какви нови услуги и проекти предвиждате в посока грижа за пациентите?

Разрастването и развитието на пазара и стремежа ни да затвърждаваме позицията си на най-големият дистрибутор на българския пазар, насочи вниманието ни в посока и към крайните клиенти.

През 2022 година стартирахме две нови инициативи, които реализираме заедно с нашите партньорски аптеки, част от програма BETTY. Първата от тях е предлагането на промо-ваучери с атрактивни отстъпки на продукти от ексклузивното ни портфолио, които дават възможност за конкурентно предимство и привличане на нови клиенти.

Реализирахме и първата си кампания за скрининг и консултации. Дадохме началото с едно социалнозначимо заболяване – диабета и нуждата от редовно измерване на кръвната захар на пациенти с диабет и преддиабетни състояния. Отбелязахме своеобразен рекорд, като само за няколко дни над 700 пациенти в цяла България се тестваха безплатно.

Предстои да реализираме още няколко мащабни кампании за превенция, водени от нашата мисия да доставяме здраве.

В края на миналата година стартирахте един мащабен проект – онлайн аптека BENU. Какво ви провокира да добавите тази услуга от ново поколение към портфолиото си?

Стартирането на този проект беше продиктувано от желанието ни да предоставим лесен достъп до богато и разнообразно портфолио от продукти на българските пациенти и крайни клиенти. Мисията ни е да зададем европейско ниво в обслужването и грижата за здравето, а целта на BENU е да бъде доверен здравен експерт за цялото семейство, да дава професионална консултация и експертна грижа.

Онлайн аптеката предлага над 7000 артикула, обособени в категории, за да могат да бъдат намерени бързо и лесно. Най-голямото предимство на BENU е възможността за онлайн консултация с дипломирани фармацевти и препоръка при избора на козметични и медицински продукти. Консултацията може да бъде получена чрез онлайн запитване в рамките на един час и не е обвързана с покупка.

Наскоро стартирахме партньорство с най-големия онлайн супермаркет в България – eBag. Тази услуга ще позволи на потребителите да имат още по-бърз и лесен достъп до широката гама от над 3500 хранителни добавки, витамини, лекарства без рецепта, козметика и медицински продукти, които предлагаме и които могат да бъдат доставени до вратата на дома в рамките на няколко часа.

Дигитализацията все по-смело навлиза в сферата на здравеопазването. Къде виждате ползата от това развитие на сектора? Какви дигитални услуги предлага ФЬОНИКС Фарма?

Дигитализацията бързо навлезе във всяка сфера на бизнеса и заедно с възможностите, които предлага, отправя и големи предизвикателства. Ние сме част от най-бързоразвиващите се сектори и няма как да не сме в крак със световните тенденции и изискванията на пазара.

Ключово наше предимство е единственият в Европа IT Hub на Група ФЬОНИКС, който открихме през изминалата година в България. Това е изключително голямо признание за нашата компания, която беше избрана сред всички вече 29 страни, част от Група ФЬОНИКС.

Една от основите му цели е да обслужва възможно най-голям брой държави, като заедно с това да предлага индивидуални дигитални и ИТ услуги, разработени от висококвалифицирани специалисти, базирани в България.

В момента колегите ни работят по един от най-иновативните продукти на Групата за финландския пазар – интелигентната система за медикаменти SMILA, която на базата на индивидуално изготвен план дава на пациента необходимото лекарство в точното време. Освен това работим по съвместни проекти с Германия, Великобритания, Норвегия, Финландия и други страни от Европа.

Вярваме, че благодарение на опита, който ще натрупаме, скоро ще можем да предложим иновативни решения и за българския фарма пазар без аналог.

Работите и в посока намаляване на екологичния отпечатък на компанията и грижа за околната среда – много актуална тема, която все повече навлиза във всички сфери на бизнеса. Разкажете ни повече за мерките, които предприемате в тази посока.

Водени от нашата мисия да доставяме здраве, стартирахме програмата си за устойчиво развитие PHOENIX Green, с която допринасяме към грижата за околната среда.

Направихме първите си крачки и от началото на 2022 година всички счетоводни документи, които издаваме, са само електронни. Това важи и по-голяма част от корпоративните ни печатни материали, които поетапно преминават от своя хартиен носител към дигитален или рециклиран вариант. Стартирахме и с поетапното заменяне на всички ФЬОНИКС автомобили с хибридни модели и отговорно можем да споделим, че към днешна дата по-голяма част от автопарка ни е хибриден.

Преди броени дни реализирахме и следващата крачка в тази посока, добавяйки първите електрически бусове, с които ФЬОНИКС Фарма ще прави своите доставки на територията на София и Пловдив. Това нововъведение ни нарежда сред първите дистрибутори в България, които внедряват 100% електрически автомобили в своя автопарк.

Ще продължаваме да работим в посока максимално ограничаване на вредните емисии от ежедневната ни работа, защото грижата за здравето включва и грижа за средата, в която живеем и работим.

Интервюто в списание Forbes можете да прочетете тук.