Фармаиндустрията притеснена за промените при отстъпките за лекарства

Разочаровани сме от отпадането от проекта на Наредба 10 на предложения механизъм за предоставяне на компенсацията на доплащането на пациент чрез НЗОК. Това се заявява в отворено писмо на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), изпратено до здравния министър и ръководството на здравната каса, както и националния съвет по цени и реимбурсиране, в което се разглеждат готвените промени, касаещи механизма за отстъпки за лекарствата.

Според индустрията механизмът, който отпада, би решил проблема с дефицитите на медикаменти, породен от реекспорта, без да се стигне до увеличаване на разходите на НЗОК за лекарства.

Поради липса на друга нормативно регламентирана възможност, във всички случаи програмите за подобряване на достъпа чрез компенсиране на доплащането за пациент се осъществяват чрез предоставяне на допълнителна отстъпка по търговската верига (дистрибутори и аптеки). За съжаление, чрез този механизъм няма как да бъде гарантирано, че предоставената отстъпка, както и самият лекарствен продукт реално ще стигнат до пациента. Доколкото тези допълнителни отстъпки се предоставят от утвърдената за България цена, която вече е най-ниската цена на производител в 10 държави от ЕС, износът на съответните лекарствени продукти към други държави в ЕС съществено се засилва, което в много случаи води до липси в аптечната мрежа и невъзможност медикаментите да стигнат до българските пациенти, предупреждават от ARPharM.

От асоциацията са на мнение, че липсата на нормативно решение по въпроса би могло да застраши съществуването на програмите на подобряване на достъпа чрез компенсация на доплащането, което да доведе до доплащане или увеличаване на доплащането за лекарства от страна на пациентите.

В позицията си ARPharM припомнят, че българските пациенти са първенци в Европа по доплащане на здравни грижи и лекарства – 46% от плащанията за здравеопазване са лични разходи на пациентите, като при лекарствата доплащането достига 50%. Голяма част от жизненоважните лекарствени продукти в България се заплащат от НЗОК частично на 75%, 50% или дори 25 %. Доколкото стойността на доплащане от страна на пациента с частично реимбурсирани продукти често е около минималната работна заплата за месец, доплащането е непосилно за пациентите и техните семейства и те на практика са лишени от адекватен достъп до лекарствена терапия без помощ от страна на компанията, заявяват от асоциацията.

В позицията си от ARPharM припомнят, че през 2017 г. 14 компании, членуващи в асоциацията, са предоставили отстъпки за компенсиране на доплащането от пациентите чрез програми за подобряване на достъпа на обща стойност 66 милиона лева. Очакванията са за 2018 г. те да достигнат 70 милиона лева.

От там допълват, че моментът е навременен за намиране на съответното нормативно решение, което да позволи доброволната компенсация от компаниите на доплащането от пациент за някои частично заплащани от НЗОК медикаменти да продължи, и изразяват готовност за сътрудничество.

Източник: 06.10.2017, zdrave.net

ФЬОНИКС Фарма не се ангажира с цитираните мнения и коментари!