Facebook засилва контрола срещу фалшиви здравни новини

Facebook обяви, че ще засили контрола на публикациите, които са на медицинска тематика и обещават чудотворни лечения или разпространяват невярна информация за здравето и ваксините. Такива публикации ще се ограничават и няма да достигат до много потребители. В това число ще попаднат и хапчета за отслабване и други подобни близки теми, съобщава Digital Trends, цитирани от Vesti.bg.

„Знаем, че хората не харесват публикации, които търсят сензации, а подвеждащото съдържание на здравна тематика е особено вредно за нашата общност“, коментира Травис Йех, продуктов мениджър на Facebook. Реакцията на компанията идва на фона на публикация на в. Wall Street Journal, че Facebook и YouTube са заливани от подобни публикации и клипове, които обещават чудотворни лечения на тежки болести.

Ще се използват алгоритми, които да идентифицират фразите, които са типични за подвеждащото съдържание или за опитите да се рекламира дадено лечение. Целта на компанията е постепенно да ограничи разпространението на тези публикации до потребителите и да ги замени с коректна информация.

Мярката е продължение на започналата по-рано тази година битка и срещу „антиваксърите“. Компанията обяви през март, че започва подобно ограничаване на публикации, които разпространяват невярна информация за ваксините.

Източник и снимка: 06.07.2019, zdrave.net

Линк към новината тук
ФЬОНИКС Фарма не се ангажира с цитираните мнения и коментари!