Да се подготвим за отплаване към бъдещето на фармацевтичния пазар

Манхайм/Амстердам, 16 октомври 2019 г. – „Чрез по-тясно сътрудничество между аптеките, фармацевтичната индустрия и търговците на едро можем да дадем по-голяма стойност в грижата за пациентите, отколкото всеки един от нас сам“, заяви Франк Гросе-Натроп, член на изпълнителния съвет на групата PHOENIX на откриването на втората европейска конференция на PHOENIX Pharmacy Partnership. Мрежата от програми за сътрудничество с над 10 500 независими аптеки от 16 държави е най-голямата по рода си в Европа. Тридневната конференция в Амстердам, на която присъстваха повече от 300 участници, се фокусира върху конкретни решения за пазара на здравеопазването и фармацията, който претърпя големи промени в резултат на новите конкуренти и напредването на дигитализацията.

Съобразявайки се с мотото на конференцията „Да се подготвим за отплаване към бъдещето“, ораторът Ди Кафари мотивира фармацевтите с думите: „Всеки в екипа трябва да поеме ролята, в която е най-силен. Ако тези силни страни се комбинират, неблагоприятните условия могат да бъдат овладени успешно.“ Гост-лекторът е първата жена, която е направила околосветско плаване сама – в двете посоки. „Силата на обществената аптека е, че във времето на електронна търговия тя предлага на своите клиенти най-доброто както извън, така и в онлайн света“, каза Гросе-Натроп. PHOENIX ще подкрепя фармацевтите по пътя им към бъдещето с многоканални решения (Omni-Channel), например с помощта на онлайн платформа.

Аптеката ще остане център за здравеопазване: лесно достъпен за пациенти и клиенти, локално добре свързан и експерт по здравни въпроси. „Това го прави главен играч в сектора на общественото здравеопазване“, продължи Гросе-Натроп. Затова фокусът трябва да се разшири от разпространението на лекарства до здравните услуги. В някои страни аптеките вече са отговорни за фармацевтичния мониторинг на спазването на медикаментозното лечение, тестове за откриване на диабет или Алцхаймер, както и ваксинации. Основна задача на фармацевтичната индустрия е да осигури ефективен достъп до лекарства, потвърдиха участващите представители на индустрията. Качеството на грижите може допълнително да се подобри чрез иновации, например в областта на биоподобните продукти.

Оптимистичната атмосфера беше осезаема на конференцията: участниците подчертаха необходимостта от промяна и намиране на начини за използване на нови технологии и иновативни терапевтични възможности. Това може да се реши само съвместно и чрез обмен в рамките на програмите за сътрудничество.