БФС връчи годишните си стипендии на студенти по фармация

За пета поредна година в навечерието на Деня на народните будители Българският фармацевтичен съюз (БФС) връчи стипендии на студенти по фармация. На официалната церемония в София присъстваха народният представител от ГЕРБ магистър-фармацевт Борислав Борисов, директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, членовете на управителния съвет на БФС.

Годишните стипендии на БФС се присъждат на студенти за образователно-квалификационна степен „магистър“ в професионално направление „Фармация”.

През 2013 година по идея на магистър-фармацевт Венцислав Янчев се връчват първите стипендии, като тази инициатива цели да насърчава и подпомага млади бъдещи магистър-фармацевти в академичния и професионалния им път.

„Връчването на годишните стипендии на студенти по фармация е едно от най-значимите събития за Българския фармацевтичен съюз, защото е нашата оценка и инвестиция в бъдещето на професията ни. Благодаря и поздравявам академичните общности на факултетите по фармация в страната, наградените студенти и всички магистър-фармацевти с Деня на народните будители, да останат верни на призванието си за обучение и трупане на нови знания през целия живот“ – заяви председателят на съсловната организация проф. Илко Гетов.

Комисията по определянето на стипендиите тази година връчи сертификати и стипендии по 1000 лева на двама студенти: Магдалена Здравкова Александрова, V – ти курс, Фармацевтичен факултет, МУ София. Магдалена специализира „Промишлена фармация“, като нейните интереси са свързани с лекарствения метаболизъм и токсичност, лекарства сираци, клинични проучвания, за което има и публикация в научно издание.

Виктор Тенков Тенев, V – ти курс във Фармацевтичен факултет МУ София също получи стипендия 1000 лв. Заради отличния си успех Виктор е определен за провеждане на студентски обмен в Университета в Хайделберг. Той е член на Управителния съвет на Българската фармацевтична студентска асоциация за 2017-2018 година и доскорошен неин председател.

Цветелина Стефанова Стефанова, IV – ти курс във Фармацевтичен факултет, МУ София и Надежда Ясенова Янакиева студентка фармация, V курс във Факултет по фармация към Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” гр. Варна , получиха стипендии по 500 лева.

Тази година удостоверения за участие в номинациите получиха 5-ма студенти допуснати до финалния кръг за определяне на Годишните стипендии на БФС за 2018-та:

Неляй Нехатова Кутолиева, III – ти курс във Факултет „Фармация“, МУ Плевен

Станислав Костадинов Сотиров, V – ти курс, Фармацевтичен факултет МУ София

Йоанна Йорданова Коеджикова, V – ти курс във Фармацевтичен факултет МУ София

Виктория Георгиева Карагиоз, IV – ти курс, Фармацевтичен факултет, МУ Пловдив.

Директорът на ИАЛ Богдан Кирилов отправи предложение към номинираните за стаж в Агенцията по лекарствата и така насърчи студентите да продължават упорито да се изграждат професионално.

Източник: 01.11.2018, zdrave.net
Линк към новината тук
ФЬОНИКС Фарма не се ангажира с цитираните мнения и коментари!
Снимка: БТА