Баркодът на лекарствата влиза в сила в цяла Европа идния февруари

Лекарствата, които купуваме с рецепта от аптеките, ще притежават уникален номер на продукта, сериен номер, номер на партида и срок на годност. Промяната е в изпълнение на изискване на Европейската директива за фалшивите лекарства с цел безопасност на пациентите и защита на информацията.

Ключов момент за функционирането на Европейската система за проследимост и верификация на лекарствата, както и съвместимост между отделните национални системи е използването на хармонизиран подход за маркиране на лекарствата от държавите членки. За целта се въвежда двумерният баркод, казва изпълнителният директор на ARPharM Деян Денев, цитиран от БНР.

„Производителите поставят уникален идентификационен код, т.е. баркод, върху всяка една опаковка. И този код се внася в една европейска система, стига до национални хъбове и аптеката, когато продава лекарството, с четеца проверява кода и ако светне червено, т.е. този код не е въвеждан в системата, или е въвеждан, но вече е освободен – лекарството е било продадено, аптеката няма да може да отпусне това лекарство на пациента“, обясни Денев.

По думите му, системата гарантира, че всяко лекарство, което пациентът получава, е истинско. „Пациентът може да е сигурен, че това, което той вади от опаковката, е същото, което производителят е сложил в нея. Да се предпази от фалшиви лекарства в аптечната мрежа“, коментира той и припомни за няколко казуса у нас, при които е било продадено истинско лекарство, но впоследствие опаковката му е била използвана отново, за да се постави в нея нелегален медикамент.

„С новата система това вече няма да е възможно. Веднъж сканирана опаковката, тя няма да може да бъде използвана втори път, за да се сложи в нея фалшиво лекарство“, посочи Денев.

Той припомни, че системата влиза в сила в цяла Европа от 10 февруари 2019 г. и увери, че това няма да доведе до увеличаване на цената на медикаментите.

Източник: 11.12.2018, zdrave.net
Линк към новината тук
ФЬОНИКС Фарма не се ангажира с цитираните мнения и коментари!