95% от аптеките с договор с НЗОК са свързани със системата за верификация

„Между 1-4% от лекарствата в Европа са фалшиви, а в България процентът е много по-висок, въпреки че няма статистика. За България европейската директива за верификация на лекарствата влезе в сила от 9 февруари 2019 г. и на 9 август изтича срока плавен старт на въвеждането на системата в аптеките. На какъв етап е системата и колко аптеки са включени в нея?“ Това заяви депутатът от БСП Георги Гьоков във въпроса си към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев по време на днешния парламентарен контрол.

„Към момента близо 2200 аптеки са свързани към системата, което представлява 95% от броя на аптеките, които имат договорни отношения с НЗОК (2300) и близо 65% от общия брой на аптеките, които трябва да се свържат със системата (3600). При осъществяване на текущия контрол ИАЛ напомня и прави предписания на обектите, които все още не са се включили. Целта е всички отговорни участници и институции да се включат в този процес с ясното разбиране за значимостта му от гледна точка на безопасност при лекарствените продукти“, отговори министърът.

Той подчерта, че към момента Системата за верификация се администрира и поддържа от Българска организация за верификация на лекарствата (БОВЛ) като данни от периодичните доклади на Европейската организация за верификация постъпват и в ИАЛ. „Те показват наличието предимно на технически грешки в системата. Това води до генериране на сигнали като основните причини са допуснати грешки при качването на данните за лекарствените продукти от производителя в Европейския хъб, грешки в кодирането, грешки в настройката на баркод скенерите, допуснати неточности в софтуера и др.“, каза министър Ананиев.

Със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, който МЗ подготвя, се създават и условия в националното законодателство за установяване на подробни правила за показателите за безопасност, поставени върху опаковката на лекарствените продукти за хуманна употреба, допълни още той.

Източник и снимка: 31.07.2019, zdrave.net

Линк към новината тук
ФЬОНИКС Фарма не се ангажира с цитираните мнения и коментари!